POTOVANJE S KOLESOM NA DALJŠE RAZDALJE

Kaj je bikepacking? Je več kot samo kolesarska avantura. Je velik izziv za vsakega kolesarja, ki želi preizkusiti svojo vzdržljivost in se soočiti z različnimi ovirami, ki jih predstavlja samostojno potovanje  s kolesom na daljše razdalje.

Poleg fizičnega in organizacijskega izziva pa je pri »bikepackingu« izjemno tudi doživetje narave, saj kolesar vse, kar potrebuje, vozi s seboj in je povsem samostojen in neodvisen. To mu omogoča, da vozi po različnih terenih ter raziskuje skrite kotičke narave, ki jih sicer ne bi odkrili, ter tako doživi pravo pustolovščino.

Za uspešno izvedbo bikepacking avanture je pomembno, da ima kolesar s seboj vso potrebno opremo. Bikepacking se je začel razvijati po celem svetu pred približno 10 leti in pravi »bikepacker-ji« so in še imajo s seboj poleg osnovne kolesarske opreme tudi hrano, vodo, spalno vrečo in šotor. Kolo mora biti ustrezno opremljeno z nosilci za potovalne torbe ali z (novejšimi) vrečami, ki se pritrdijo na kolo s posebnimi trakovi, da lahko kolesar brez težav prevaža vse potrebno. Nekateri novejši »bikepackerji« so prilagodili svojo avanturo tako, da ne vozijo s seboj spalne vreče in šotora, ampak si poiščejo spanje v najbližjem hostlu ali B&B.

Pri ne tekmovalnih bikepacking avanturah ni časovnih omejitev, saj ima prednost uživanje v naravi in raziskovanje novih krajev na lasten način. Gre za izjemno priljubljeno aktivnost med ljubitelji vztrajnostnega kolesarjenja, ki želijo preizkusiti svojo vzdržljivost in se odmakniti od vsakodnevnega vrveža ter se povezati z naravo na popolnoma nov način.

Za vse, ki radi kolesarite in se radi podajaje na samostojne avanture, predstavlja bikepacking edinstveno doživetje, ki ga enkrat res morate preizkusiti.

V letu 2022 je bil na območju Zelenega krasa – skritega zaklada območja Postojnske jame, organiziran prvi ne tekmovalni bikepacking izziv, imenovan Green Karst Trail – kolesarska avantura v naravi, ki tako kot pove ime poteka po zelenem območju krasa. Pot je dolga 300 kilometrov ter ima ca 5.000 višinskih metrov. Večina poti je utrjenih makadamskih poteh, ki predstavljajo pravi užitek v vožnji za gravel kolesarje.

22. junija 2023 bo skupni štart za drugo izvedbo Green Karst Traila .

Prideš tudi ti? Te zanima, kaj je glavna nagrada? Edinstvena več dnevna avantura, lesena medalja in lastno zadovoljstvo po opravljenem izzivu – kolesarki avanturi v naravi.

Za več informacij kliknite na: https://www.bikeslovenia.si/sl/green-karst-trail

Lepo vabljeni!
BIKE SLOVENIA - kolesarji za kolesarje