4. KORONA IZZIV JE ZAKLJUČEN, KORONA TURA PA NE

Krožno kolesarjenje po mejah občine Postojna ali Korona tura poteka po skrajnih mejah občine Postojna, 80 % po gozdnih makadamskih poteh saj več kot polovico občine Postojna pokriva gozd. Vozimo odmaknjeni od vrveža civilizacije, čez Javorniške gozdove, ob vznožju Nanosa in za konec mimo ruševin nekoč mogočnega baročnega gradu Hassberg.

Korona tura je nastala leta 2020, ko smo bili omejeni na območje svoje občine. Tomaž Penko iz Bike Slovenia je razmišljal, kje bi lahko kolesarili, in pripravil zanimivo traso, ki jo je speljal po skrajnih mejah občine Postojna. Da bi popestrili spomladanske dni še drugim kolesarjem in jim predstavili naravo, našo zeleno občino, je skupaj z Visit Postojna nastal prav poseben izziv - 1. Korona izziv.

Prvi izziv je sprejelo 25 kolesarjev, drugi že 85 kolesarjev, lanski tretji 63 kolesarjev.

Letošnji 4. Korona izziv, ki je potekal od 30. aprila do 30. maja 2023 smo zaradi izredno slabega vremena v mesecu maju podaljšali za 5 dni.

Start in cilj je bil v Postojni. V času letošnjega izziva je prekolesarilo Korona turo 46 kolesarjev in 10 kolesark, skupaj torej 56, so pa nekateri vozili tudi še kasneje.

Kot vsako leto so se nekateri pognali po Korona turi večkrat, in sicer kar trije kolesarji so jo premagali 2x. Zelo smo tudi veseli, da je na Korona turi vedno več kolesark.

V petek, 16. junija je potekala podelitev diplom in majic z logotipom Korona ture ter drugih manjših nagrad vsem zmagovalcem 4. Korona izziva.

Vreme nam je sicer nekoliko ponagajala, zato nismo dočakali Erazma Predjamskega, smo pa vseeno uspeli narediti eno skupinsko fotografijo za arhiv.

Vse, ki bi želeli prevoziti Korona turu, obveščamo, da je gpx na voljo. Najdete ga pod zavihkom "mozaik poti". Če objavite posnetek vaše vožnje in kakšno fotografijo iz poti na socialnih omrežjih ter nas pri tem "tagate," vam bomo z veseljem podarili majico Korona ture.

Bike Sloveni in Visit Postojna pa vas vabimo na5. Korona izziv.

Se vidimo naslednje leto.