Pravila GKT

Kolesarska avantura v naravi.

INFORMACIJE IN PRAVILA - 3. GREEN KARST TRAIL 2024

GREEN KARST TRAIL 2024 (v nadaljevanju GKT 2024) je nepodprta edinstvena večdnevna kolesarska avantura v čudoviti slovenski naravi, ki je ustvarjena od kolesarjev za kolesarje.

To ni tekmovanje, ampak večdnevni izziv za vse ljubitelje vztrajnostnega bikepacking kolesarjenja, ki ga je skrbno načrtovala in pripravila ekipa BIKE SLOVENIA.

V nadaljevanju so na voljo vse informacije in pravila GKT 2024.

1. ZAČETEK IN KONEC
Start in cilj je v centru mesta Postojna.
Start GKT 2024 bo v četrtek, 20. junija 2024, med 9. in 10. uro.
Čas za zaključek izziva ni določen, vendar bo ekipa Bike Slovenia čakala vsakega udeleženca 100 ur oziroma do ponedeljka, 24. 6. 2024, do 14. ure.

2. DOLŽINA POTI
Dolžina GKT 2024 bo približno 300 km in 5.000 vm.
Natančna dolžina in višinski metri bodo objavljeni po finalnem pregledu trase. Vsi prijavljeni s plačano prijavnino bodo prejeli traso GKT 2024 v GPX formatu en teden pred startom po e-pošti.

3. POTEK TRASE
Trasa bo potekala v naravi, v osrčju Zelenega krasa, na območju šestih občin v primorsko-notranjski regiji. Speljana bo po utrjenih makadamskih poteh in kolovozih (le kjer je nujno potrebno po asfaltnih javnih cestah), 75 % v objemu gozdov, mimo kraških jam, presihajočih jezer ter odmaknjenih gradov in dvorcev. Izpostavljene naravne in kulturne znamenitosti bodo opisane na www.bikeslovenia.si.
Trasa GKT v naravi ne bo označena. Vsak udeleženec mora biti opremljen z lastno GPS navigacijsko napravo.

4. UDELEŽENCI
Za prijavo na GKT je obvezno, da so udeleženci:
     - stari najmanj 18 let,
     - izkušeni v daljših kolesarskih izzivih in
     - v zelo dobri psihofizični kondiciji.

5. REGISTRACIJA IN PLAČILO
Vsak udeleženec mora izpolniti prijavni obrazec, ki je dostopen na www.bikeslovenia.si. Po prijavi prejme e-sporočilo z navodili za plačilo ter informacije in pravila GKT 2024.
Prijava na GKT 2024 je potrjena s plačilom ustrezne višine prijavnine za udeležbo oziroma ko Bike Slovenia prejme ustrezni znesek na svoj račun. S prijavo in plačilom udeleženec sprejme pravila GKT 2024.
Vračilo že plačanega zneska ni mogoče, razen v primeru odpovedi GKT 2024 s strani organizatorjev. V primeru odpovedi GKT 2024 zaradi višje sile (npr. ukrepi covid-19) se plačilo prenese na naslednji GKT (v istem ali naslednjem letu).

Višina prijavnine:
     - o​d 15. decembra 2023 do vključno 31. marca 2024 – 40 eur
     - od 1. aprila do vključno 31. maja 2024 – 50 eur
     - od 1. junija do vključno 14. junija 2024 – 65 eur
Prijava po 17. juniju 2024 ni več mogoča.

6. VRSTA KOLESA
Trasa je najbolj primerna za gravel in mtb kolesa. Dobrodošli so tudi udeleženci z električnimi kolesi.

7. OBVEZNA OPREMA IN ZAVAROVANJE
Vsak udeleženec mora imeti tehnično brezhibno kolo in opremo, za katero sam najbolje ve, da jo potrebuje za 300-kilometrsko nepodprto večdnevno bikepacking kolesarsko avanturo v naravi.

Obvezno mora imeti vsak udeleženec s seboj tudi:
     - kolesarsko čelado,
     - navigacijsko napravo s predhodno naloženimi zemljevidi (gsm signala ni na celotnem območju),
     - mobilni telefon in dodatno power bank baterijo
     - piščalko in/ali sprej za odganjanje medveda,
     - sprednjo in zadnjo luč na kolesu (če vozi v nočnem času),
     - toplotno izolacijsko folijo,
     - osnovni komplet za prvo pomoč in
     - osnovni komplet za popravilo kolesa.

Vsak udeleženec, ki nima osnovnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji (ni rezident Slovenije), si mora obvezno za čas sodelovanja na GKT 2024 urediti ustrezno zdravstveno zavarovanje z asistenco za tujino (npr. Coris).

8. PRAVILA VOŽNJE
Vsi udeleženci morajo upoštevati tudi določena pravila:
     - Nositi kolesarsko čelado ves čas vožnje po GKT.
     - Po celotni trasi voziti le s kolesom, vožnja z drugimi prevoznimi sredstvi ni dovoljena.
     - Spreminjanje trase ali uporaba bližnjic nista dovoljena.
     - Spoštovanje narave! Prepovedano je kakršnokoli odlaganje in odmetavanje smeti, trganje rož po nepotrebnem, uničevanje drugih rastlin in plašenje divjih živali.
     - Kampiranje v naravi je, tako kot v večini evropskih držav, dovoljeno le v uradnih kampih, na zasebnih zemljiščih pa samo s soglasjem lastnika.
     - Upoštevanje (CPP) cestnoprometnih predpisov.
     - Odločitev o prekinitvi GKT 2024 mora udeleženec takoj sporočiti organizatorju na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Pri tem je obvezno sporočiti razlog prekinitve in na katerem km je prišlo do prekinitve GKT 2024. Organizator ne zagotavlja prevoza udeleženca do cilja.

9. KONTROLNE TOČKE
Na trasi GKT 2024 bo 8-10 avtomatskih kontrolnih točk.

10. PODPORA IN PRVA POMOČ
Vsak udeleženec GKT 2024 je običajni kolesar na običajni vožnji ter poskrbi za sebe sam. Na trasi ni zdravstvene ali druge pomoči s strani Bike Slovenia in/ali podpornih ekip, zato mora biti udeleženec dobro opremljen za vse vremenske razmere in večdnevno vožnjo v naravnem okolju. V primeru težav si pomaga sam ali z naključnimi osebami. Zaželena je pomoč med udeleženci GKT 2024.

Vsak udeleženec je dolžan zagotoviti prvo pomoč drugemu poškodovanemu udeležencu. V primeru nesreče, ko nekdo potrebuje nujno zdravniško pomoč, najprej pokličite na številko 112 in povejte: KDO kliče, KAJ se je zgodilo, KJE se je zgodilo, KDAJ se je zgodilo, KOLIKO je ponesrečencev, kakšne so POŠKODBE, kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče in kakšno POMOČ potrebujete.
Šele nato obvestite vodjo GKT 2024 ali od nje pooblaščeno osebo. Telefonsko številko za tovrstno obveščanje prejme vsak udeleženec na dan starta GKT 2024.

11. SPANJE IN HRANA
Bike Slovenia udeležencem ne zagotavlja nastanitve in/ali hrane ter pijače. Približno na polovici poti bo vsem udeležencem v kampu "Beli gaber", ki je  Green Karst Trail "Friendly point,"  na voljo brezplačna topla juha.  Priporočamo ga tudi kot mesto za prenočitev.

Lokacija ter vrsta namestitve in/ali hrana je odvisna od vsakega posameznika. Kampiranje v naravi je tako kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji prepovedano, razen tam, kjer je dovoljeno (npr. na zasebnem zemljišču s soglasjem lastnika, v uradnem kampu). Na spletni strani www.bikeslovenia.si bo objavljen priporočen seznam ponudnikov namestitev (sobe, APP, hostel, kamp). Priporočljivo je, da udeleženci ne kolesarijo skozi strnjen gozdu v nočnem času zaradi divjih zveri (medved, ris in volk). Voda v naravi ni pitna, je pa pitna iz pip v gostinskih in nastanitvenih objektih.

12. PREVERJANJE UDELEŽENCEV
Vsak udeleženec mora imeti lastno navigacijsko napravo, v katero namesti GPX trase GKT 2024. 
Vsak udeleženec mora imeti pri sebi sledilno napravo, ki jo prejme na startu od ekipe Bike Slovenia. Napravo vrne, ko zaključi GKT. Bike Slovenia bo naključno preverjal, ali je udeleženec na trasi GKT. Spremljanje v živo bo na voljo tudi preko spletne strani www.bikeslovenia.si.

13. IZKLJUČITEV
Udeleženec je lahko izključen iz GKT in se ne vpiše v seznam finišerjev GKT 2024 v primeru hujše kršitve pravil. Razlogi za izključitev so lahko:
     - vožnja brez kolesarske čelade,
     - nespoštljivo obnašanje v naravi,
     - nešportno vedenje do drugih udeležencev in
     - namerno spreminjanje poti.

14. ČAS VOŽNJE IN REZULTATI
GKT 2024 ni tekmovanje, ampak izziv za vztrajnostne kolesarje. Start je skupen, čas vožnje in čas cilja sta odvisna od vsakega posameznika. Čas za zaključek izziva ni določen, vendar bo ekipa Bike Slovenia čakala vsakega udeleženca 100 ur oziroma do ponedeljka, 24. 6. 2024, do okoli 15. ure.

15. GPX, PAKET DOBRODOŠLICE, SPOMINSKA MEDALJA
Vsi prijavljeni udeleženci, ki so plačali ustrezni znesek prijavnine, prejmejo GPX trase GKT 2024 približno en teden pred uradnim startom oz. najkasneje 17. 6. 2024.

Vsi udeleženci prejmejo tudi paket dobrodošlice, ki vsebuje:
     - oznako GKT 2024, ki jo pritrdijo na kolo in je ne snamejo ves čas vožnje po GKT 2024,
     - spominsko majico z napisom GKT,
     - kolesarski zemljevid območja Zelenega krasa, po katerem bo potekal GKT 2024, in
     - zanimiva darila podpornikov GKT.
Vsi udeleženci prejmejo tudi sledilno napravo, ki jo morajo na koncu GKT vrniti.

Ob prevzemu paketa dobrodošlice je obvezna tudi ponovna osebna potrditev sprejemanja pravil GKT 2024 z lastnoročnim podpisom.

Potrditev in prevzem paketa dobrodošlice bo mogoč:
     - en dan pred startom, to je v sredo, 19. 6. 2024, od 17. do 20. ure in
     - na dan štarta, v četrtek, 20. 6. 2024, od 8. do 9. ure.

Vsak udeleženec, ki prevozi in zaključi GKT 2024 najkasneje v 100 urah, prejme na cilju spominsko medaljo finišer GKT 2024 ter se vpiše na seznam finišerjev GKT 2024, ki bo javno objavljen na www.bikeslovenia.si.

16. DRUGO
     - Dan pred startom bo pri prevzemu paketa dobrodošlice možen nakup obvezne opreme in/ali hitrega osnovnega popravila kolesa.
     - GKT 2024 bo potekal v vseh vremenskih pogojih. V primeru ekstremno slabega vremena (npr. toča, močan veter) priporočamo, da se udeleženec začasno umakne v zavetje.
     - Na določenih delih trase ni telefonskega signala!
     - Vsak udeleženec se s prijavo strinja, da sodeluje na dogodku na lastno odgovornost.
     - Bike Slovenia ne odgovarja in udeleženec ne more uveljavljati nobenega zahtevka do organizatorja ali njegovih pomočnikov za kritje kakršnekoli škode za zdravje ali premoženje, ki bi nastala njemu ali tretjim osebam pred, med ali po dogodku.
     - Čeprav bo Bike Slovenia en teden pred startom GKT 2024 skrbno pregledal celotno traso, se lahko v času poteka GKT 2024 pojavijo nepredvidene ovire, za katere Bike Slovenia ne odgovarja.
     - Bike Slovenia si pridržuje pravico do spremembe poti in programa.
     - Na cilju GKT 2024 bo vsem udeležencem omogočeno pranje koles.

17. GDPR
Udeleženec se s prijavo na GKT 2024 strinja, da bo lahko njegova udeležba avdiovizualno posneta s strani Bike Slovenia ali njegove pooblaščene osebe. Udeleženec dovoli Bike Slovenia brezplačno uporabo in objavo avdiovizualnih posnetkov in fotografij, ustvarjenih pred, med in po GKT 2024. Udeleženec se strinja, da so njegovo ime in priimek ter država izvora objavljeni na seznamu prijavljenih in finišerjev GKT 2024. Oba seznama sta objavljena na www.bikeslovenia.si in v morebitnih drugih medijih za promocijske namene.
Udeleženec lahko kadarkoli zahteva izbris osebnih podatkov. Svojo zahtevo mora poslati na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

GREEN KARST TRAIL – kolesarska avantura v naravi – je avtorsko delo:
BIKE SLOVENIA
Tomaž Penko, s. p.
Ul. 25. maja 21, Prestranek, Slovenija
info: ​Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
www.bikeslovenia.si

Postojna, 1. 12. 2023