fbpx
Občina Postojna

Razgibana občina Postojna leži v JZ delu Slovenije in se razprostira na 270 km2. Zajema kar 40 naselij s skupno približno 17.000 prebivalci. Ne boste verjeli, da občino Postojna v več kot 60 odstotkih pokriva gozd. Postojnska vrata so najugodnejši naravni prehod med Sredozemljem in srednjo Evropo v vzhodnem obrobju Alp.

Korona tura
Opis Korona ture

Skoraj 100 km krožna kolesarska pot poteka po skrajnih mejah občine Postojna in kar v 80 odstotkih po gozdnih makadamskih poteh, saj več kot polovico občine Postojna pokriva gozd.

Začetek/konec poti je poljuben, predlagamo vam vožnjo v smeri urinega kazalca. Če začnemo s potjo v Postojni se najprej zapeljemo proti Uncu in še pred križiščem za Kalič zavijem o desno na makadamsko pot kjer se povzpnemo v gozdove Javornikov. Dosežemo najvišjo točko Korona ture, zavijemo na Javorniško cesto, se še malenkost vzpnemo nato pa sledi  spust mimo Počka/Bil (opozorilo: med tednom je lahko to območje zaprto zaradi vojaških aktivnosti preverite spletno stran Slovenske vojske) do vasi Žeje. Zapeljemo se čez strugo reke Pivke mimo Tišlerjevega mlina (opozorilo: ne vozite čez most, ker je prenevarno, v primeru, da je v strugi voda se zapeljite naokrog) do vasi Prestranek (trgovina) nato še do vasi Slavina, kjer začnemo z vzpon po makadamski poti v smeri Laž. Zapeljemo   mimo kamnoloma, se spustimo do kmetije Hudičevec ter  nadaljujemo po asfaltni cesti do Razdrtega. Zavijemo čez avtocesto (voda) do Velikega Ubeljskega ter na kolovoz do vasi Strane, mimo najstarejše tise (voda). Z vzponom nadaljujemo v Nanoške gozdove do križišča za Suhi vrh nato sledi spust v smeri Bukovja, a kmalu zavijemo levo in se čez več križišč povzpnemo do ceste Podkraj-Kalce, iz katere pa prav kmalu zavijemo nazaj na makadam in nadaljujemo, malo gor in veliko dol, vse do zaselka Liplje (regionalna cesta PO-Logatec). Po asfaltni cesti se zapeljemo do pokopališča v Planini (voda)  in naprej do ruševin nekdaj mogočnega dvorca Hošperg (Haasberg). Od tu se zopet  povzpnemo po makadamski poti mimo Unške koliševke (125 m globoke jame udornice), sledi spust do ceste PO-Unec in kratka vožnja do Postojne kjer se vrnemo kot zmagovalci Korona ture na izhodišče kroga: "Korona tura ali kolesarjenje po skrajnih mejah občine Postojna". 


Po Korona turi poteka od 30.4.2022 do 30.5.2022 že 3. Kororna izziv. Prevozite jo lahko sami ali vodeno.

Prispevek o Korona turi na Radio Prvi RTV Slovenija, Danes do trinajstih, 9.5.2020. Novinarka: Sabrina Mulec

Prijava na 3. Korona izziv Prijava na e-novice Korona tura - vodeno
Tehnični podatki

Dolžina: skoraj 100 km
Skupni vzpon: 2.000 vm
Trajanje: celodnevna tura
Podlaga: makadam, 
kolovoz, asfalt
Zahtevnost: kondicijsko zelo zahtevna tura, 99 % prevozna