fbpx
Zanimivosti

10 izpostavljenih zanimivosti na Green Karst Trail 2022

1. POSTOJNSKA JAMA

Postojnska jama je z več kot 24 km največja turistična jama v Evropi in ena najatraktivnejših na svetu. Leta 1818 je domačin Luka Čeč odkril njene notranje dele, že leto kasneje pa so jo obiskali prvi turisti. Pustite se zapeljati z legendarnim jamskim vlakcem in občudujte veličastno delo narave skozi galerije, podzemne rove in veličastne dvorane. Spoznajte slavne zmajeve mladičke največje jamske živali na svetu – Proteus anguinus. Jama je enostavno dostopna, stalna temperatura v notranjosti pa je 10 °C.

3. GOZDOVI IN VELIKE ZVERI

Javorniško-Snežniški gozdni masiv se razteza na območju jugo zahodne Slovenije in predstavlja severni del obsežnega Dinarskega gorstva. Gre za obsežen, 500 km² velik del sklenjenega območja razprostranjenih gozdov in neokrnjene narave. To je obenem največje strnjeno in nenaseljeno gozdno območje v Srednji Evropi, ki se nadaljuje na Hrvaško v Gorski Kotar.
V obsežnih gozdovih živijo številne živalske vrste. To je en redkih krajev v Evropi, kjer v naravi najdemo tudi vse tri velike zveri: rjavega medveda, volka in risa.

4. CERKNIŠKO JEZERO

Presihajoče Cerkniško jezero je čudež narave, ki stalno spreminja svojo podobo. Vsako leto se pojavi na kraškem polju med Javorniki, Bloško planoto in Slivnico. Običajno ima površino 20 km², če pa je vode zelo veliko, se razlije tudi do 26 km² in postane največje jezero v Sloveniji. V suhem delu leta skoraj povsem izgine in na ogled postavi večje in manjše požiralnike. Morda se boste sprehajali ob požiralnikih, morda veslali po največjem slovenskem jezeru, v vsakem primeru pa občudovali izjemno naravo.

5. GRAD SNEŽNIK

Romantičen grad je obdan s kostanjevimi, hrastovimi in lipovimi drevoredi, sprehajalnimi potmi ter dvema umetnima jezercema. Pod današnjo renesančno podobo skriva bogato zgodovino, ki sega v srednji vek. Knežja družina Schönburg Waldenburg je kupila grad leta 1853 in ga temeljito prenovila. Notranje prostore so razkošno opremili glede na potrebe podeželskega lovskega dvorca. Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred 150 let, saj se grad kot eden redkih v Sloveniji ponaša z originalno notranjo opremo iz druge polovice 19. stoletja.

6. SLIVNICA

Najvišji vrh hriba, ki se na severni strani dviga nad presihajočim Cerkniškim jezerom, je Velika Slivnica. Po ljudskem izročilu na tej 1114 m visoki gori domujejo čarovnice, z vrha pa se odpira magičen pogled na Cerkniško polje, jezero, planoto Menišije, Javornike in v daljavi na kraško planoto Nanos. Zaradi izjemnega razgleda je Slivnica priljubljen planinski cilj pohodnikov od blizu in daleč. Pod vrhom jih čaka tudi okrepčilo v Domu na Slivnici.

7. BLOŠKO JEZERO

Bloško jezero je umetnega izvora, nastalo je z zajezitvijo potoka okoli leta 1970. Nahaja se na nadmorski višini 748 metrov, površina jezera je 0,8 ha, največja globina pa 3 m. Je priljubljena turistična točka tako v poletnem času, ko se ogreje in privabi številne kopalce, kot tudi v zimskem času, ko površina zamrzne in privabi drsalce. Ob jezeru so postavljene izredno zanimive lesene skulpture, ki dajejo jezeru in okolici pridih domačnosti.