fbpx
Matični Kras

Za kras je značilno predvsem kamenje. Tudi legenda o nastanku Krasa pravi, da je pokrajina nastala, ko se je bogu strgala vreča s kamenjem. V naravi je obliko kraške površine ustvarila voda.

Med rujem in kamnom
Med rujem in kamnom - celodnevni kolesarski izlet

Kras je kamen, ki je po legendi padel bogu iz strgane vreče s kamenjem. Kras jeseni zažari v rdečem. Ruj,  kraška zemlja in listi trte ustvarijo škrlatno kuliso. Vabljeni na Matični kras.

KDAJ: v nedeljo, 17 . oktobra 2021

ZBIRNO MESTO:
V vasi Križ, pri cerkvi sv. Križa (https://goo.gl/maps/KVgZkMPFTD6CKucv9). Ob regionalni cesti Sežana – Dutovlje (4 km iz Sežane), ob 9. uri (odhod 9:30).

OPIS POTI:
Matični kras je planota, vpeta med Vipavsko dolino, Brkini in Tržaškim zalivom. Kolesarili bomo po utrjenih makadamskih poteh in kolovozih, med kraškim kamnomrdečim rujem in pisanimi vinogradi. Obiskali bomo vasi s tipično kraško arhitekturo: Križ, Tomaj, Pliskovico, ... Ne bomo izpustili niti Živega muzeja Krasa (naj tematska pot leta 2017). Dan bomo zaključili pri domačinih, v vinski kleti Pri Starčih-Tavčar, kjer nam bodo pripravili toplo kraško marendo, ki jo bodo, kot se na Krasu spodobi, spremljale kapljice zdravilnega terana.

OPREMA:
Tehnično brezhibno treking ali gorsko kolo (lahko tudi električno) s profiliranimi gumami in sprednjim vzmetenjem, kolesarska čelada (obvezna!), rezervna zračnica, primerna oblačila, zadostna količina pijače in hrane.

CENA:
Cena za vodenje z dvema licenciranima kolesarskima vodnikoma, toplo kraško malico in degustacijo treh vrst kraških vin s someljejem v vinski kleti Pri Starčih-Tavčar, vsaj pet digitalnih fotografij iz poti in organizacijo izleta je 50 eur/osebo
Tura se izvede, če je prijavljenih vsaj pet kolesarjev. Vsi, ki ste že kolesarili z Bike Slovenia imate 10 % popusta. Plačilo je mogoče tudi z novimi turističnimi boni.

PRIJAVE IN INFORMACIJE:
Zaradi zagotavljanja kakovostne kolesarske izkušnje in čim višje stopnje varnosti udeležencev, so naše skupine majhne zato so prijave obvezne. Sprejemamo jih do zapolnitve mest. Prijava je potrjena s plačilom. Plačilo je mogoče tudi z novimi turističnimi boni. Za več informacij smo vam z veseljem na voljo. Pokličite na tel. št. 041 208 387 ali pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..  

S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture. V primeru slabega vremena bo tura prestavljena, vsi prijavljeni bodo obveščeni. Med kolesarjenjem se držimo pravil NIJZ glede razdalje in higiene kašlja.

Želimo vam varno kolesarjenje in veliko užitkov!
BIKE SLOVENIA - kolesarji za kolesarje

Prijava na turo Prijava na e-novice
Tehnični podatki

 Dolžina: 48 km 
 Skupni vzpon: ca 700 vm
 Trajanje: celodnevna tura
 Podlaga: makadam, asfalt, kolovoz
 Zahtevnost: tehnično nezahtevna tura
 Zrak: kvaliteta zraka še ni bila izmerjena  AQS
 Opozorilo: ni dodatnih opozoril