fbpx
Matični Krasa

Za kras je značilno predvsem kamenje. Tudi legenda o nastanku Krasa pravi, da je pokrajina nastala, ko se je bogu strgala vreča s kamenjem. V naravi je obliko kraške površine ustvarila voda.

Živi muzej Krasa in Glinščica
Živi muzej Krasa in Glinščica - celodnevni kolesarski izlet

Občina Sežana v sodelovanju z Bike Slovenia in Avtonomna dežela FJK v sodelovanju z Estplore vabijo na kolesarsko turo po poteh bodočega čezmejnega geoparka na Krasu.

KDAJ: v soboto, 9. oktober 2021

ZBIRNO MESTO:
V Sežani, na parkirišču pri pokopališču https://goo.gl/maps/BxWRuny3D1Nt3Mh58, ob 8:30 (odhod 9:00). 

OPIS POTI:
Po seznanitvi z nastankom Matičnega Krasa v Interpretacijskem centru kraške vegetacije, si bomo s kolesom (delno pa tudi peš) ogledali vse glavne znamenitosti območja Živega muzeja Krasa. Kot zanimivost, leta 2017 je bil Živi muzej Krasa izbran za najboljšo tematsko pot v Sloveniji. Po približno dveh urah in pol zaključimo pri mejnem prehodu (MP) Lipica, kjer bo krajši postanek za malico iz nahrbtnika. Po postanku boste lahko nadaljevali s kolesarjenjem po italijanskem delu Krasa z vodniki Estplore iz Italije. Po krožni trasi MP Lipica – Bazovica/Basovizza – gozd Bazzoni – Jezero/San Lorenzo – Hervati – Casello Modugno – kolesarska pot Cottur – Draga – MP Lipica si boste ogledali lepote naravnega rezervata doline Glinščice .

(Pozor! Za vstop v Italijo potrebujete PCT in enostavno registracijo na naslednji spletni povezavi: https://app.euplf.eu/#/. V kolikor ne želite nadaljevati s kolesarjenjem po italijanski strani Krasa se lahko odločite za samostojni obisk zibelke lipicancev - Kobilarne Lipica (3 km) ali vrnitev na izhodišče v Sežano (4 km), kjer si lahko ogledate botanični vrt in rastlinjak ob vili Mirasasso.)

OPREMA:
Tehnično brezhibno treking ali gorsko kolo (lahko tudi električno) s profiliranimi gumami in sprednjim vzmetenjem, kolesarska čelada (obvezna!), rezervna zračnica, primerna oblačila, zadostna količina pijače in hrane.

CENA:
Brezplačno vodenje .

PRIJAVE IN INFORMACIJE:
Kolesarsko turo bodo po slovenskem delu Krasa izvedli licencirani in izkušeni kolesarski vodniki Bike Slovenia. Število udeležencev je omejeno, zato so prijave obvezne, sprejemamo jih do zapolnitve mest, na tel. št. +386 41 208 387 (Tomaž). Za več informacij pokličite ali pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. / www.bikeslovenia.si. Za informacije o italijanskem delu ture pokličite +39 3487942822 (Saimon) ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. / https://estplore.it

S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, vsi prijavljeni bodo obveščeni. Med kolesarjenjem se držimo pravil NIJZ glede razdalje in higiene kašlja.

Čezmejni dogodek se odvija v sklopu festivala »Settimana del Pianeta Terra« in je sofinanciran v okviru projekta GeoKarst, ki ga finančno podpira Program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Želimo vam varno kolesarjenje in veliko užitkov!
BIKE SLOVENIA in partnerji projekta GeoKarst  

Morda tokrat ne morete z nami in bi želeli biti obveščeni o naslednjih razpisanih turah? Ni problema. Prijavite se na e-novice.

Prijava na e-novice Prijava na turo
Tehnični podatki

 Dolžina: 12 km (slo) + 21 km (ita) 
 Skupni vzpon: ca 100 vm (slo) + ca 350 vm (ita)
 Trajanje: 3 ure (slo) / 3 ure (ita) ( skupaj 6-7 ur)
 Podlaga: makadam, asfalt
 Zahtevnost: ne zahtevna turistična tura
 Zrak: kvaliteta zraka še ni bila izmerjena  AQS
 Opozorilo: ni dodatnih opozoril