fbpx
Furmanstvo

Prometne poti na Notranjskem so bile že od nekdaj gospodarsko in komunikacijsko pomembne, saj je bilo tu križišče v smeri od Trsta proti Ljubljani, Dolenjski in Zagrebu, Kočevskem in proti Kvarnerju. Tako je bilo že v srednjem veku razvito tovorništvo, ki se je postopoma razvilo v furmanstvo (prevozništvo).

Furmanska
Furmanska

Visit Postojna vas v sodelovanju z Bike Slovenia vabi na krožno kolesarsko turo po poteh nekdanjih Furmanov.

KDAJ: v  nedeljo, 11. julija 2021

ZBIRNO MESTO:
Pred TIC Galerijo pri knjižnici Bena Zupančič v Postojni, ob 8:30 (odhod 9:00).

OPIS POTI:
Furmani so z vozovi, mi bomo pa na dveh kolesih, vozili po starodavni trasi Furmanske ali Jamborne ceste, ki je potekala med Planino in Razdrtim. To je najstarejša prometna povezava čez Postojnska vrata po kateri so furmani tovorili različno blago v Trst. Najbolj so bili znani po dolgih ladijskih jamborih. Repliko »lesene pošasti« (najdaljšega, kar 64 m dolgega jambora) bomo videli pri kozolcu Toplar. V krajih ob starodavni prometnici je bilo v času furmanstva veliko furmanskih gostiln in domačij ter delavnic. V Landolu še stoji stara mitnica in vaška vaga. Pot je krožna.   

OPREMA:
Tehnično brezhibno treking ali gorsko kolo s profiliranimi gumami in sprednjim vzmetenjem, kolesarska čelada (obvezna), rokavice, rezer​vna zračnica, primerna oblačila, zadostna količina ​hrane in pija​če.

CENA: brezplačno vodenje

PRIJAVE IN INFORMACIJE:
Naše skupine so majhne zato so prijave obvezne, sprejemamo jih do zapolnitve mest, na tel. št. 041 208 387 (Tomaž). Za več informacij smo vam z veseljem na voljo na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, vsi prijavljeni bodo obveščeni.

Želimo vam varno kolesarjenje in veliko užitkov!
BIKE SLOVENIA in VISIT POSTOJNA


Morda tokrat ne morete z nami in bi želeli biti obveščeni o naslednjih razpisanih turah? Ni problema. Prijavite se na e-novice.

Prijava na e-novice
Tehnični podatki

 Dolžina: 42 km
 Skupni vzpon: ca 1.000 vm
 Trajanje: celodnevna tura
 Podlaga: makadam, asfalt
 Zahtevnost: kondicijsko srednje zahtevna
 Zrak: kvaliteta zraka še ni bila izmerjena
 Opozorilo: ni dodatnih opozoril vodnika